Brysselin Suomi-kuplassa: Harjoittelijana aluetoimistossa EU:n sydämessä

Harjoittelukokemuksistaan kirjoittaa kansatieteestä valmistunut Kaisa Vuori. Kaisan pro gradu -tutkielma Tulevaisuuskuvia ylirajaisesta hyperloopista löytyy täältä.

Olen viettänyt viimeiset kuusi kuukautta harjoittelijana Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimistossa. Se on yksi Brysselissä sijaitsevasta viidestä aluetoimistosta, joiden tehtävänä on lobata edustamiensa alueiden ja kaupunkien intressejä EU:ssa, sekä viestiä EU-päätöksenteossa tapahtuvista asioista Suomeen päin. Lisäksi Brysselistä löytyy myös Suomen pysyvä edustusto, joka toimii kansallisena edunvalvojana. Edustusto tulee
olemaan kovan paineen alla, kun Suomen EU puheenjohtajuus-kausi alkaa tämän vuoden heinäkuussa.

Connected Smart Cities Conference

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto on pieni ja työtahti eurooppalainen. Työkaverini ovat monesti päivitelleet sitä, kuinka Turussa vieraillessaan kaupunginhallinnon toimistot tyhjenevät kuin taikaiskusta kello neljältä. Brysselissä töitä tehdään niin kauan kuin niitä riittää. Tavanomaista kiirettä harjoitteluarkeen toi myös se, että toimisto muutti lokakuussa ja sen 20-vuotisjulat pidettiin marraskuussa.

Pienessä toimistossa työskentely tarkoittaa sitä, että pääsee harjoittelijanakin tekemään aivan kaikkea. Pääsin myös seuraamaan lähietäisyydeltä kahden kovan ammattilaisen työtä. Eurooppa-toimiston päällikkö Saara Nuotio-Coulon on asunut Brysselissä jo yli 15 vuotta ja hän tuntee EU-kentän kuin omat taskunsa. Hän on kaupungissa jo niin kotonaan, että uskaltaa pyöräillä töihin aamuisin. Tämä on todella kunnioitettavaa Brysselin kaoottisen aamuruuhkan keskellä. Pyörien ja autojen lisäksi kaduilla vilisee hämmentävä määrä sähköpotkulautailijoita puvut päällä.

Mitä harjoitteluni Brysselissä siis piti sisällään? Näin kuvailen harjoitteluani Eurooppa-toimiston nettisivuilla:

”Harjoitteluni myötä minulle avautui tuore näkökulma Varsinais-Suomeen, missä mm. sininen kasvu, kestävä kehitys sekä älykkäät kaupungit näyttelevät tärkeitä rooleja. Uusiin aihepiireihin tutustumisen lisäksi sain Eurooppa-toimistossa aidon kokemuksen siitä, miten tärkeää on yhteen hiileen puhaltaminen ja kuinka hyvältä tuntuu, kun kova työ tuottaa tulosta. Järjestimme lokakuussa 2018 Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston 20-vuotisjuhlat, joka vei suurimman osan pienen toimiston voimavaroista. Juhlat toteutuivat juuri niin kuin toivoimme ja niiden järjestelyissä mukana olo oli minulle uskomattoman hieno kokemus. On ollut ilo seurata vierestä Saaran ja Miian tietotaitoa, jonka perustana ovat intohimo ja tarkka silmä yksityiskohdille. En olisi voinut saada parempaa mentorointia liittyen niin EU:n päätöksentekoon, viestintään kuin sidosryhmätyöhön. Puoli vuotta Brysselissä oli paras sijoitus tulevaisuuteen, jonka olen tähän mennessä tehnyt.

Turun ja Varsinais-Suomen aluepoliittisiin intresseihin tutustumisen lisäksi pääsin tekemään paljon viestinnän ja hallinnon tehtäviä. Viestinnän tehtäviin kuului mm. toimiston uutiskirjeen EU-hankkeet tutuiksi-juttusarjan tuottaminen ja kirjoittaminen. Brysselissä on erittäin helppo verkostoitua. Tai ainakin muiden suomalaisten kanssa. Belgiassa asuu yli 4000 suomalaista, joista suurimman osan koti on Brysselissä. Moni toki pendelöi kaupungista toiseen päivittäin pienen maan sisällä. Näin tekee myös Eurooppa-toimiston EU-asiantuntija Miia Paananen, joka matkusta Brysseliin päivittäin Antwerpenista. Brysselistä löytyy myös monia suomalaisille suunnattuja yhteisöjä ja palveluja. Suomikoulu ja suomalainen partiolippukunta palvelee ekspattien lapsia, ja Merimieskirkko tarjoaa kattavan valikoiman suomalaisia tuotteita Runebergintortuista Nyhtökauraan.

Suomipiirien kautta sain välillistä kokemusta myös monesta muusta työstä, kuin omasta harjoittelupaikastani. Tutuksi tulivat muiden Suomen aluetoimistojen lisäksi niin Suomen pysyvän edustuston arki, meppien avustajien kiireet kuin paperiyhtiöllä työskentely. Ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun lähtö on ehdottoman kannattavaa. Brysseliä ennen käväisin vaihdossa myös Kööpenhaminassa ja nämä molemmat ovat olleet todella hienoja kokemuksia. Ainoa osuva tapa, jolla osaan lyhyitä ajanjaksoja ulkomailla kuvailla, on kuin sen kautta saisi elää rinnakkaistodellisuudessa tai kaksoiselämää. Oma elämä Suomessa säilyy, mutta samalla luot jotain aivan uutta toisessa maassa. Toisen kodin, toiset ystäväpiirit, toisenlaisen työelämän ja uudet harrastukset. Jotkut totta kai jäävät sille tielle, mutta oma polkuni on aina vielä vienyt takaisin Suomen Turkuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s